ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu
Pro lepší zobrazení přejděte na mobilní verzi

Český Krumlov, perla jižních Čech

Na samém jihu naší republiky leží Český Krumlov, město nevelké co do rozlohy, ale obrovské co do významu a bohaté na nejrůznější zážitky. Má úžasnou atmosféru a nádherné okolí s celou řadou tipů, kam vyrazit. Od roku 1992 je zdejší jedinečná středověká zástavba chráněna organizací UNESCO a nenadchne vás tady "jen" historie, ale nespočet kulturních míst od muzeí přes hudební festivaly až po divadelní představení ve zdejším otočném hledišti.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově, unikát nabízející ojedinělé divadelní scenérie

Procházka po městě a prohlídka zámku

Pokud do města přijedete autem, zaparkovat můžete na Jelení zahradě a odtud pak po lávce přes Vltavu přejít do Široké ulice směrem do centra. Pěkná procházka je pak kolem Muzea voskových figurín až k Regionálnímu muzeum, odkud je nádherný pohled na historické centrum Českého Krumlova.

Kousek odtud je náměstí Svornosti s výstavní renesanční radnicí, kašnou a morovým sloupem. Pokud máte rádi sakrální památky, pak rozhodně nesmíte opomenout návštěvu kostela sv. Víta, který je od náměstí vzdálený pár kroků. Přes Radniční ulici se od náměstí dostanete k lazebnickému mostu a odtud pak můžete jít ulicí nazvanou Latrán, kterou tvoří řada malebných středověkých domků, a kterou považuji za jedno z nejhezčích míst v celém Českém Krumlově. Je zde několik obchůdků, příjemných hospůdek i restaurací.

Červenou bránou se pak dá dojít až ke státnímu hradu a zámku, nejnavštěvovanější pamětihodnosti tohoto města. Celý areál je dosti rozsáhlý, Prohlídky mají i velký výškový rozdíl, a tak jsou prohlídkové trasy rozděleny do více okruhů. Klasikou je první prohlídková trasa, která zahrnuje například zámeckou kapli, renesanční a barokní pokoje nebo maškarní sál.

Zámek a hrad v Českém Krumlově je jedním z nejoblíbenějších

Druhý prohlídkový okruh je zaměřen na éru, kdy zámek vlastnili Schwarzenberkové, tedy na 19. století. Součástí trasy je i Schwarzenberská portrétní galerie.

Samostatně lze navštívit zámecké barokní divadlo, které je skutečným unikátem, a jehož návštěvu rozhodně doporučuji, byť se vám možná vstupné bude zdát příliš vysoké. Jedná se totiž o jedno z nejstarší zámeckých divadélek na světě.

Samostatný vstup je pak do hradního muzea a na vyhlídkovou věž.

Pokud z Českého Krumlova nebudete chvátat za dalšími skvosty jižních Čech, projděte se po zámeckých zahradách! Jsou rozlehlé a pěkně udržované, je tady klid a především nádherný výhled na historické jádro města.

TIPY NA VÝLETY DO OKOLÍ

TIP č.1: Křesťanské řády a kláštery

Pokud vám nevadí, že obě místa poznáte spíše povrchně, lze navštívit dva nejznámější kláštera jižních Čech za jeden den. Jedná se o Zlatou korunu a Vyšší Brod, jejichž návštěvu všem moc doporučuji!

Klášter Zlatá Koruna

Klášter Vyšší Brod

TIP č.2: Hrad Rožmberk

Z Českého Krumlova vede k Rožmberku příjemná cesta podél Vltavy a samotný hrad ze 13 století je prostě kouzelným místem!

Pokud jste ubytovaní v Českém Krumlově a plánujete odtud výlety i do vzdálenějšího okolí (podobně, jako jsem to nedávno podnikla já), určitě zavítejte do Českých Budějovic - metropole jižních Čech, na zámek Hluboká nad Vltavou, do Písku, na Zvíkov a Orlík nebo do věhlasné vesnice Hoštice nedaleko Strakonic. Samozřejmě i bezprostřední okolí Českého Krumlova je kouzelné a jeho poznání vám zabere několik dní.

Majestátní hrad Rožmberk

Královské město České Budějovice s největším náměstím v ČR

Písek - nejstarší kamenný most na našem území se nachází právě zde

Mohlo by vás zajímat