ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Do Hluboké nad Vltavou nejen na zámek

Historizující architektura a pohádkové interiéry zámku Hluboká nad Vltavou lákají každoročně k návštěvě nesmírné množství turistů a staly se hned několikrát kulisou k známým českým filmům a pohádkám. Byť z historického a architektonického hlediska není zámek Hluboká nad Vltavou až tak cenný jako třeba Karlštejn nebo Pernštejn (míněno protože je mladší), má skutečně nádherné interiéry a okolí.

Interiér zámku prostě musíte vidět

V České republice už jsem projela a navštívila poměrně velké množství hradů a zámků, a musím říct, že se mi často pletou jednotlivé interiéry, které se (zvlášť u zámků) navzájem dost podobají. Hluboká nad Vltavou je ale v tomto ohledu jiná a její interiéry jsou skutečně nezapomenutelné. Stěny obložené dřevem, dekorované úctyhodnou prací řezbářských mistrů a doplněné zlatě zdobenými stropy prostě vytváří nezapomenutelný dojem a návštěvníkům svou krásou doslova vyráží dech. A proto, budete-li v Hluboké nad Vltavou, každopádně si zaplaťte za prohlídku zámku s průvodcem.

Hluboká nabízí hned dvě prohlídkové trasy. Ta první se zaměřuje na reprezentativní místnosti a ta druhá na soukromé apartmány. Skvostné interiéry uvidíte v obou trasách a pokud můžu doporučit, vyplatí se vidět obě. Záleží samozřejmě na tom, zda máte k návštěvě obou tras dostatek času (dohromady trvají asi 2 hodiny).

Zámek Hluboká nabízí také možnost vystoupat na vrchol zámecké věže a pokochat se nádherným výhledem. Věž samotná měří asi 52 metrů a připočteme-li k ní ještě okolní terén, díváme se na krajinu z výšky cca 100 metrů.

Do Hluboké nad Vltavou nejen na zámek

Zámek Hluboká nad Vltavou se vám pochlubí bohtaou historií

TIP pro návštěvníky: Sportovní a relaxační areál

Obzvlášť máte-li malé děti, doporučuji sportovní a relaxační areál v Hluboké navštívit. Pěkně z výšky máte možnost na něj pohlédnout ze zmíněné zámecké věže a zahrnuje baseballové a fotbalové hřiště, kurty na volejbal a tenis, golfový areál, koupaliště, bowling a myslím, že i další možnosti vyžití, na které jsem zapomněla. Především je zde areál pro děti, zahrnující prolézačky, skluzavky, nafukovací trampolínu nebo lezecké stěny. Hned vedle se nachází adrenalinový lezecký park s dlouhým sjezdem na laně ve výšce asi 10-15 metrů nad zemí.

Do Hluboké nad Vltavou nejen na zámek

Z Hluboké nad Vltavou si spoustu zážitků odvezou i vaše děti

Zámek a ZOO Ohrada

Pokud výlet na Hlubokou nebudete brát jen jako jednodenní záležitost, určitě se vydejte do ZOO Ohrada, nacházejícího se hned vedle loveckého zámečku Ohrada. Místo je od Hluboké nad Vltavou vzdálené pouze asi 1 km, ale i tak si myslím, že je lepší si celý výlet rozdělit alespoň do dvou dnů, ať se nemusíte hnát od jedné atrakce k druhé.

Do Hluboké nad Vltavou nejen na zámek

Lovecký zámeček Ohrada leží nedaleko od zámku Hluboká

TIP: Výlet na kole do Českých Budějovic

Dostat se autem (popřípadě vlakem či autobusem) z Hluboké nad Vltavou do Českých Budějovic je "klasika" a já bych Vám chtěla doporučit cyklostezku, propojující právě tato dvě atraktivní místa. Stezka vede podél levého břehu Vltavy a je vhodná jak pro kola, tak pro inline nebo kočárky a jedná se o jednu z nejoblíbenějších jihočeských cyklostezek.

Pokud chcete vyjet z Českých Budějovic do Hluboké, můžete začít u plaveckého stadionu v Českých Budějovicích. Sama jsem moc ocenila, že stezka vede mimo hlavní silnici, i když z části vede silnicí s omezenou rychlostí.

TIP pro vás: Zastávka v Bavorovicích - pokud vás cesta brzy unaví, můžete se na chvíli zastavit v Bavorovicích, kudy stezka prochází, posedět v hospůdce a prohlédnout si malebné stavby lidového baroka.

Cyklostezka je dlouhá asi 10 km.

Zámek Hluboká Lovecký zámeček Ohrada Sportovní areál Hluboká

Mohlo by vás zajímat