ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Kost a Trosky - tip na jednodenní cyklovýlet

Ráda bych se s vámi podělila o tip na letní cyklovýlet za dvěma památkami v Českém ráji, které se v této oblasti řadí k těm největším perlám: k hradům Trosky a Kost. Hned na začátku bych ale chtěla říct, že v nadpisu se zmiňuji o jednodenním cyklovýletu, ale pokud chcete zvolit volnější tempo, rozložte si celou trasu na dva dny. Její délka tak, jak jsem ji projela já, je asi 50 km a v některých úsecích je trochu náročnější.

Na cestu jsme vyrazili z kempu Peklo, kde jsme tehdy byli ubytovaní. Jedná se o kemp položený v bezprostřední blízkosti Komárovského rybníka u obce Branžež. Cyklotrasa číslo 4009 nás vedla lesem až do nedaleké Kamenice a co se týče typu kol, vhodná jsou jak trekingová, tak horská. Zrovna tato část trasy byla vhodnější pro horská kola, protože ji místy tvořila vyšší vrstva písku, jinak ale byla cesta dobře sjízdná a zpevněná.

Obcí Kamenice jsme projeli a dál jeli do obce Dobšín (asi 1 km), kde se cesta stáčí téměř o 360° a dál vede asi 2 km přímo k hradu Kost.

První zastávka: Hrad Kost

Existuje jen málo hradů v České republice, které byly postaveny na tak důmyslném místě jako hrad Kost. V Čechách se jedná o jeden z vůbec nejzachovalejších hradů, který údajně nikdy nebyl nikým dobyt. Důvodem však nebyla až tak jeho pevnost, jako poloha. Nepřátelští dobyvatelé totiž měli velký problém, aby ho vůbec našli! Hrad Kost je totiž položen na vysoké skále a obklopen hlubokými lesy.

Kost a Trosky - tip na jednodenní cyklovýlet

Nedobytný hrad Kost stojí na skále

Ještě než vyšlápnete kopec k hradu, zkuste se v podhradí postavit vůči Bílé věži hradu tak, abyste viděli všechny čtyři hrany zároveň. Jedná se totiž o věž s lichoběžníkovým půdorysem, který byl takto zvolen záměrně. Rohy věže totiž směřují do míst, odkud lze hrad nejsnáze napadnout. Zdivo v rozích je nejsilnější a v momentě, kdy na věž přilétla dělová koule, svezla se po stěnách věže aniž by jakkoli narušila její statiku.

Kost a Trosky - tip na jednodenní cyklovýlet

Hrad byl postaven ve 13. století

Základní prohlídka hradu trvá asi hodinu a určitě na ni doporučuji zajít, stejně jako na okruh "Středověká mučírna", která trvá přibližně stejnou dobu.

Cestou k Troskám

Přímo na křižovatce pod hradem Kost zahněte doprava k hradu Trosky. Připravte se však na poměrně náročný výšlap do kopce s převýšením asi 350 metrů. Až vyjedete na vrchol, uvidíte už siluetu Trosek, ale dělí vás od nich ještě několik kilometrů. U Semtínské lípy nezapomeňte zabočit doleva a napojit se na trasu s číslem 4010.

Cesta pak vede přes obec Libošovice, Malechovice a Roveň. Poté se asi po půl kilometru dostanete na polní a pak lesní cestu, táhnoucí se do Troskovic (to už je trasa 4011). Během celé cesty byste měli mít siluetu Trosek buď před sebou nebo po pravé straně.

Druhá zastávka: hrad Trosky

Hrad Trosky je bezesporu symbolem Českého ráje. Dvě strmá čedičová skaliska, na kterých byl hrad vystavěn, zajistily hradu tak strategickou polohu, že nebyl nikdy dobyt. Prohlídka vám zabere přibližně hodinu a půl a určitě ji všem doporučuji. Především výhled z jedné z věží je pohádkový!

Kost a Trosky - tip na jednodenní cyklovýlet

Z hradu Trosky je překrásný výhled na okolní krajinu

Kost a Trosky - tip na jednodenní cyklovýlet

Vystoupat můžete na obě hradní věže

Cesta k Hrubé Skále

Od Trosek se obcí Troskovice vydejte kolem rybníků Vidlák a Krčák až na rozcestí Na Prašivci, odkud odbočte doleva a pak už jen stoupejte do kopce k Hrubé Skále.

TIP na výlet: Lázně Sedmihorky

Lázně Sedmihorky najdete jen kousek od zámku Hrubá Skála a v jejich okolí je pak 14 pramenů léčivé hory o teplotě pouhé 2 °C.

Od Hrubé Skály pak sjeďte ze silnice stezkou 4078 a ke křižovatce s trasou 4012, vedoucí do obce Kacanovy. Jen pár metrů za obcí se napojíte na stezku 4009, vedoucí povětšinu rovinatým terénem kolem rybníka Žabakor, který byl společně s rybníkem Oběšenec vyhlášen chráněnou přírodní rezervací. Jedná se totiž o hnízdiště vodních ptáků.

Poslední zastávka: Drábské světničky

Cesta dál vede přes Boudu a silnici kopírující rychlostní cestu mezi Prahou a Libercem. Následuje Olšina a ještě před Dnebohem budete mít po levé ruce Drábské světničky, kde se také můžete zastavit. Jedná se o přibližně 30 místností, vytesaných přímo do pískovcových skal a za zastávku v každém případě stojí!

Poslední stoupání na téhle trase je dlouhé asi 3 km a vede ke křižovatce Skalka, kde se dáte doprava. Pak už je cesta vesměs rovná nebo vede z kopce do Branžeže a zase do kempu Peklo.

Nedobytný hrad Kost Hrad Trosky Z hradu Trosky je překrásný výhled na okolní krajinu Hrad byl postaven ve 13. století

Mohlo by vás zajímat