ToulejSe.cz
O
Hledat
CS
Jazyk

Menu

Výlet k unikátu Beskyd: dřevěným kostelům

Jak v české, tak i polské části Moravskoslezských Beskyd najdete celou řadu unikátních staveb: dřevěných kostelíků. Turisty byly dlouhé roky poměrně opomíjené, ale během posledních let v nich lidé opět našli zalíbení, vyhledávají je a obdivují se tehdejšímu řemeslnému umu a zručnosti. Je jisté, že návštěvníky v Beskydách lákají jiné perly: Pustevny, Radhošť nebo Lysá hora. Dřevěné kostely v Beskydech ale představují zážitek zase z trochu jiného soudku. Vezmete-li v úvahu, že vznikaly v době, kdy lidé neměli k dispozici bagry ani nákladní auta, natož pak míchačky betonu.

V době vzniku kostelů byly jedinými cenově dostupnými stavebními materiály v této oblasti dřevo a kámen.

Sakrální turistika

Za sakrální turistikou - poznáním dřevěných beskydských kostelů, kapliček a jiných církevních staveb, vyrážejí častěji Poláci než Češi. I nás ale pomalu přibývá...

Komorní Lhotka - tak zní název vesnice, kde se jeden z dřevěných kostelíků nachází. Najdete ji sice jen kousek od rušné silnice spojující Český Těšín a Frýdek-Místek, ale i přesto jako byste se ocitli v jiném světě.

K dřevěnému kostelu vás dovede žlutě značená turistická stezka, která vede od místní sauny až na Malou Prašivou, kde kostelík stojí. Je jeden z několika set, který v Beskydech najdete! Kostel sv. Antonína Paduánského byl vystavěn v roce 1640.

KNIHA O DŘEVĚNÝCH KOSTELÍCH: Pokud vás toto téma zaujalo a chtěli byste se o dřevěných církevních stavbách dozvědět víc, máme pro vás tip na skvělou knihu. Jmenuje se Dřevěné kostely a kaple v Beskydech a okolí. Vydána byla v roce 2009.

Kaple na Radhošti - další ze sakrálních staveb v Beskydech, kterou stojí zato vidět. Pokud chcete zvolit nejjednodušší trasu, vydejte se sem přímo z Pusteven. Jedná se o kapli Cyrila a Metoděje, poutní místo, kam se na pouť každoročně vydávají stovky poutníků. Vznik kaple se datuje rokem 1898.

Nejedná se sice o ryze dřevěnou stavbu, nýbrž kamennou, která byla během 20. let 21. století obložena dřevem a opatřena šindelovou střechou. Toto řešení bylo zvoleno kvůli namrzání kamene a navlhání zdiva. V současné době je kaple zrekonstruována.

Kostel sv. Kateřiny v Hrabové - k dalšímu kostelíku se nemusíte vydávat přímo pěšky. Stačí nasednout v Ostravě na linku MHD a vystoupit v městském obvodu - v Hrabové. Kostel obklopuje původní městský hřbitov. Přestože působí staře, nenechte se mýlit. O Velikonocích v roce 2002 totiž původní kostel do základů vyhořel a tak je tento, nový, dílem starým pouhých několik málo let.

Kostel sv. Michaela Archanděla - je jedním z dřevěných kostelíků, který nestojí na kopci, ale ukrývá se spíš v údolí. Vede k němu pěkná cesta na kole, ale dojet se k němu dá i autem. Jedete-li sem právě z Hrabové, je to přibližně 10 km.

Kostel Všech svatých v Sedlištích - nachází se asi 4 km od kostela sv. Michaela Archanděla. Pochází z roku 1638 a jeho zvláštností je krytý ochoz, který je jakýmsi unikátem. Jeho účelem bylo poskytnout přístřeší při nepříznivém počasí.

Kostel v Kunčicích pod Ondřejníkem - je zajímavý tím, že původně stál v Podkarpatské Rusi a na toto místo byl převezen za první republiky. Je zasvěcen sv. Barboře a sv. Prokopovi, patronům horníků.

Toleranční kostel ve Velké Lhotě - jedná se o evangelickou modlitebnu, pro jejichž architekturu platila určitá pravidla: nesměly mít honosný vstup ani věž se zvony a právě v tomto duchu byl vystavěn i kostelík, který na první pohled ani nepůsobí jako sakrální stavba. Coby farář zde působil Jan Karafiát, autor Broučků.

Kostel Cyrila a Metoděje v Hrčavě - je zvláštní tím, že se nachází nedaleko hranic tří států: České republiky, Slovenska a Polska.

Za poznáním sakrálních staveb v Beskydech se můžete vydat prakticky za jakéhokoli počasí, dokonce i v zimě, kdy má zdejší krajina působivé kouzlo. Ostatně jako v kterékoli roční době.

Výlet k unikátu Beskyd: dřevěným kostelům

Dřevené kostely v Beskydech (1)

Výlet k unikátu Beskyd: dřevěným kostelům

Dřevené kostely v Beskydech (2)

Dřevené kostely v Beskydech Dřevené kostely v Beskydech

Mohlo by vás zajímat